تحلیلی بر آسیب های اثرگذار بر ناکارآمدی بافت تاریخی میدان مسجد بناب با رویکرد بازآفرینی

نوع مقاله : مقالۀ پژوهشی (کاربردی - توسعه ای)

نویسندگان

1 دانشیار گروه معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز

2 دانشیار گروه معماری و شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران.

10.22103/jusg.2025.2153

چکیده

مقدمه: بافت تاریخی میدان مسجدی بناب در معرض تهدیدات و آسیب‌های مختلفی قرار دارد. این آسیب‌ها نه تنها زیبایی بصری و ارزش تاریخی این بافت را تهدید می‌کنند، بلکه هویت فرهنگی شهر بناب را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهند.
داده و روش: روش پژوهش بر مبنای ماهیت و گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی و از نظر هدف، توسعه‌ای-کاربردی است. به منظور غربال سازی متغیرهای شناسایی شده، تکنیک دلفی فازی مورد استفاده قرار گرفته و با نظرسنجی خبرگان، دسته بندی 23 زیرعامل کلیدی در بین 6 عامل اصلی تأیید شده است. سپس با استفاده از روش DANP که ترکیبی از روش «دیمتل» و «ای اِن پی» فازی است مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر 30 نفر از خبرگان شهری، کارشناسان شهرداری، بهسازی و نوسازی و اساتید آشنا به این موضوع از طریق پرسشنامه گردآوری می شود.
یافته‌ها: نشان‌دهندۀ آن است که بیشترین وزن را بعد زیست‌محیطی با امتیاز (186925/0) دارد و بعد از آن بعد کالبدی با امتیاز (179506/0)، ارتباطی(دسترسی) با امتیاز (171332/0) ، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی با امتیاز(17017/0) ، ومنظر شهری(بصری) با امتیاز (161357/0) و مدیریتی با امتیاز (126786/0) رتبه‌های دوم تا ششم را به خود اختصاص داده است.
نتیجه‌گیری: نشان‌دهندۀ اهمیت و اولویت آسیب‌های شناسایی شده جهت بازآفرینی بافت و کاهش ناکارآمدی آن است که در این رابطه مسئولان شهری باید با به توجه به این اولویت‌بندی می‌توانند اقدام نمایند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات