آینده‌پژوهی تحقق رویکرد کم‌کربن در بافت‌های فرسوده شهری با تاکید بر مسکن پایدار در کلانشهر تهران

نوع مقاله : مقالۀ پژوهشی (کاربردی - توسعه ای)

نویسندگان

1 5867 knight street

2 پژوهشگر دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

3 پژوهشگر دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

10.22103/jusg.2025.2148

چکیده

مقدمه: با توجه به اهمیت و پیامدهای تغییرات اقلیمی و کارآیی انرژی در توسعۀ پایدار شهری و تحقق‌پذیری رویکرد کم‌کربن در بافت‌های فرسوده، این مقاله با هدف شناسایی پیشران‌ها و مطالعۀ آیندۀ تحقق‌پذیری رویکرد کم‌کربن در بافت‌های فرسوده‌ی کلانشهر تهران به لحاظ کارآمدی مسکن و بهبود وضعیت بهره‌وری انرژی انجام شده است.
داده و روش: پژوهش حاضر از نظر هدف تحقیق، در ردۀ تحقیقات کاربردی قرار دارد و از روش کیفی و کمی (آمیخته) به منظور گردآوری و تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده کرده است. از نرم‌افزارهای MAXQDA برای تجزیه و تحلیل کیفی و SPSS و MICMAC برای تجزیه و تحلیل کمی استفاده شده است.
یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان داد که میان رویکرد کم‌کربن و بافت فرسوده ارتباط وجود دارد و نیز ارتباط مثبت و معنادار رویکرد کم‌کربن و مسکن پایدار از طریق ضریب همبستگی پیرسون (با ارزش عددی 713/.) اثبات گردید. بر اساس نتایج اثرات تحلیل متقاطع، متغیرهای بخش کالبدی – فضایی با میانگین وزنی (2/88)، مدیریتی – نهادی با (72/67) و اقتصادی (37/61) بیشترین تاثیر را وضعیت رویکرد کم کربن در بافت‌های ناکارآمد کلانشهر تهران داشته‌اند. همچنین متغیرهای بخش کالبدی – فضایی با میانگین وزنی (65/79) و اقتصادی با (85/70) نیز دارای بالاترین میزان تاثیرپذیری بودند.
نتیجه‌گیری: همچنین مشخص گردید که سیستم شهری بخصوص در بخش پایداری مسکن و رویکرد کم‌کربن در کلانشهر تهران شرایط ناپایداری را سپری می‌کند

کلیدواژه‌ها

موضوعات