تبیین وضعیت معیارهای شهر دوستدار سالمند از دیدگاه ساکنین (نمونه موردی: شهر میاندوآب)

نوع مقاله : مقالۀ پژوهشی (کاربردی - توسعه ای)

نویسندگان

1 استاد گروه جغرافیا، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

2 دستیار پژوهشی گروه جغرافیا، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

3 کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری ـ آمایش شهری، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

10.22103/jusg.2025.2143

چکیده

مقدمه: با توجه به روند صعودی تعداد جمعیت سالمندان در میاندوآب، اهمیت بررسی وضعیت معیار‌های شهر دوستدار سالمند را در این شهر نمایان می‌سازد به‌طوری‌که با تبیین وضعیت این معیار‌‌ها در این شهر می‌توان چشم‌اندازی از مسیر توسعه پایدار این شهر تدوین نمود بنابراین هدف اصلی این پژوهش تبیین وضعیت معیار‌های شهر دوستدار سالمند از دیدگاه ساکنین سالمند در شهر میاندوآب می‌باشد.
داده و روش: روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی و دارای هدف کاربردی می‌باشد. جمع‌آوری داده‌ها در این پژوهش به صورت کتابخانه‌ای و میدانی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش ساکنین بالای 65 سال شهر میاندوآب می‌باشد که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد حجم نمونه 364 نفر برآورد شده است که به صورت تصادفی ساده در محدوده مورد مطالعه توزیع گردیده است. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از مدل واکر مایکل (1996) ماتریس رضایت ـ اهمیت و برای ارزیابی ساختار جمعیتی از فرمول معیار سالخوردگی استفاده شده است.
یافته‌ها: پردامنه‌ترین مقادیر IS برای زیرمعیارهای معرف وابسته به هشت معیار اصلی پژوهش عبارتند از 7144/0 (مسکن)، 5705/0 (مشارکت اجتماعی)، 5649/0 (احترام و پذیرش اجتماعی)، 7149/0 (مشارکت مدنی و اشتغال)، 4689/0 (ارتباطات و اطلاعات)، 4440/0 (حمایت اجتماعی و خدمات درمانی)، 6295/0 (فضاها و ساختمان‌های بیرونی) و 5104/0 (حمل‌ونقل). با توجه به میزان IS برای زیرمعیارهای شهر دوستدار سالمند در میاندوآب و نظر به درصد اهمیت و رضایت آنها، دو استراتژی افزایش تأکید بر وضع موجود و تثبیت تأکید فعلی مناسب و توجیه‌پذیر است.
نتیجه‌گیری: هرم جمعیتی میاندوآب در آینده به مسیری می‌رود که افراد بالای ۶۰ سال شمار زیاد و بالایی از جمعیت را دربر می‌گیرد. پدیده سالمندی در میاندوآب، یک واقعیت با ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، محیط‌زیستی، بهداشتی و درمانی است. ایجاد شهرِ دوستدارِ سالمندِ پویا به تأمین شرایط مبتنی بر سیاست‌ها، ساختارها، راهبردها، برنامه‌ها، امکانات و خدمات شهری بستگی دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات