تحلیل نقش ذینفعان موثر بر حکمروایی خوب در دستیابی به توسعه پایدار(مطالعه موردی: شهر زنجان)

نوع مقاله : مقالۀ پژوهشی (کاربردی - توسعه ای)

نویسندگان

1 دانشگاه زنجان، گروه جغرافیا

2 گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان

3 دانشجوی دکتری

10.22103/jusg.2025.2150

چکیده

مقدمه:نگرش جدید مدیریت شهری، ایجاد سازمان‌های محلی، افقی و فرابخشی به منظور رسیدن به اهداف توسعه پایدار و جامعه مدنی و نیز تقسیم وظایف بین حکومت‌های مرکزی و محلی و صلاحیت‌دار کردن شهروندان از اصول اساسی محسوب می‌شوند که با نظام اداری مرکزی، عمومی و بخشی مغایرت دارد.
داده و روش: تحقیق حاضر با روش توصیفی-تحلیلی، بدنبال بررسی و تحلیل نقش کنشگران موثر در حکمروایی شهری در دستیابی به توسعه پایدار شهر زنجان است. جامعه آماری شامل شهروندان زنجان به تعداد 430871 نفر است که با روش نمونه‌گیری کوکران 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای تحلیل داده‌ها از آزمون تک نمونه‌ای T، روش حداقل مربعات جزئی با کمک نرم‌افزار SPSS، SmartPLS استفاده شد.
یافته‌ها: طبق یافته‌های تحقیق ضریب آماره t در شاخص حکمروایی شهری 25/32-؛ توسعه پایدار 5/25- و عملکرد سازمان ها 57/1 است. همچنین، طبق خروجی مدل معادلات ساختاری، نقش حکمروایی در توسعه پایدار برابر 550/0 است. با تاثیر شاخص عملکرد سازمان‌ها به عنوان متغیر واسطه‌ای، نقش حکمروایی در توسعه پایدار برابر 612/0 افزایش یافته است.
نتیجه‌گیری: نتایج بیانگر تاثیر مستقیم حکمروایی خوب در توسعه پایدار در حد مطلوب و ایده‌آل است. متغیر واسطه ای(عملکرد سازمان‌ها) نقش سازنده‌ای در تقویت حکمروایی خوب شهری و متعاقب آن دستیابی به توسعه پایدار دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات